Harry Potter en Pluto

Helhond, driekoppige hond, Kerberos

In het boek/ film Harry Potter en de Steen der Wijzen komt een op Kerberos geïnspireerd figuur voor, die een luik bewaakt dat toegang geeft tot de Steen der Wijzen. Het wezen wordt er Pluisje genoemd. Hagrid heeft Pluisje gekocht van een of ander 'Grieks Type'. Dit is een directe verwijzing naar de mythologie van Hades en zijn driekoppige hond Kerberos die toegang geeft tot de onderwereld. Kerberos bewaakt de onderwereld.

In de informatica is Kerberos de naam van een protocol, dat dient om de authenticatie van gebruikers en systemen te verzorgen. Hier bewaakt hij het systeem.

Kerberos is ook de naam van een van de vijf manen van Pluto. De naam is toepasselijk, want  Pluto zelf is vernoemd naar de god van de onderwereld. 

In onze geboorte horoscoop is Pluto de heerser van de omstandigheden in het 8e huis. In het 8e huis komen we in ons leven dingen tegen als sex, macht, manipulatie, het grote geld van anderen, trauma's en vele andere onbewuste zaken. Hier leren we onszelf in onze diepste, onbewuste psyche kennen. Onze angsten bewaken deze geheimen. Onze angsten worden gesymboliseerd door de drie koppige hond, Kerberos.

Iedereen gaat voor Pluisje

Pluisje

Wij leren in ons leven vooral onze angsten te bevechten, maar vechten met een Helhond is een kansloze onderneming. Dat begrijpen we onmiddelijk als we hem zien. Het kost ons enorm veel energie, we kunnen ons niet ontwikkelen of van het leven genieten.

Hoe komt het dat we veel van wat we doen, doen omdat het ons verteld is? In welke mate zijn onze angsten, angsten die we hebben overgenomen of gedrag wat we hebben aangeleerd of hebben ontwikkeld om te overleven? Hoe kunnen we dan wel met onze angsten omgaan?

Ik denk dat we dan eerst moeten inzien dat onze angsten aangeleerd gedrag is en we ons moeten realiseren dat onze angsten ons blokkeren in wie we echt zijn. Het is een constant verlies van energie, enerigie die we op vele andere manieren kunnen maar ook willen gebruiken.

* Realiseer je dat je, je eigen angsten criëert. Als we naar de helhond kijken, dan bedenken we dat hij drie bekken heeft om ons te bijten. Maar wie weet is het Pluisje die gewoon wat aandacht wil en een aai over zijn bol. 

* Realiseer je dat het niet gaat over het moment maar over het proces. De helhond kan blaffen en je kunt bevriezen/blokkeren van angst. Je kunt je laten tegen houden door het geblaf of je kunt openstaan en ervaren wat hij echt wil en genieten van zijn blijschap als je hem over zijn kop aait. Denk aan alle energie die vrij komt als je hem aait en hij je likt en verwelkomt. Die energie kun je gebruiken zoals jij wilt.  De wereld ligt daarna weer helemaal voor je open. 

Hoe heerlijk zou dat zijn.

 

ps: Pluto gaat altijd over angsten en transformatie, in je horoscoop kan hij in twaalf verschillende leefomstandigheden staan. 

Menu